Táplálékkiegészítők? Paleolit táplálkozás!

35-healthy_eating.jpg

A paleolit diéta arra az elméletre épül, hogy az emberi genom több mint 2,5 millió éve semmit sem változott, tehát genetikailag a vadászó-halászó-gyűjtögető életmódra vagyunk programozva.

A paleolit diéta egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit kori táplálkozás reprodukálása a mai viszonyok között. Mivel alkalmazása inkább életstílus, mint alkalmi diéta, így leginkább étrendnek tekinthető. Habár a különböző irányzatok hasonló alapokra épülnek, de kivitelezésben és elnevezésben mind hazánkban, mind külföldön vannak eltérések, és nincs hivatalosnak tekinthető változat. A paleolit táplálkozás célja az olyan, ún. civilizációs betegségek elkerülése, mint egyes érrendszeri betegségek (stroke, ischaemia), 2-es típusú cukorbetegség, magas vérnyomás, elhízás. Követői szerint evolúciós szempontú étrendnek is nevezhető, mert evolúciós szempontból vizsgálta meg ember és táplálkozás illetve betegségek kapcsolatát a történelemben visszamenőleg egyes kutatások segítségével.

Egyre több orvos és természetgyógyász ajánlja betegeinek ezt az étrendet, és az e témában kifejtett munkásságom elismerésének tekintem a 2011-ben nekem ítélt Természet gyógyászatért díjat is. A paleolit étrend növekvő népszerűsége két dolognak köszönhető. Az egyik, hogy sokan ráébredtek már a mai, nyugati életmód tarthatatlanságára, csak nem látták a kiutat. A másik, hogy szemben más, pár hónapig tündöklő étrendi divatokkal, a paleolit étrend tudományosan megalapozott, a mindennapokban követhető, és legfőképpen, beváltja ígéreteit. A paleolit étrend hatására az emberek olyan, az élet elkerülhetetlen nyűgének tekintett krónikus panaszokból gyógyulnak fel, amelyekkel szemben nyugati orvoslás tehetetlen. Az a vágy vezérelt ennek a könyvnek a megírásában, hogy azokhoz is eljuthasson a paleolit gondolat, akik esetleg visszarettentek korábbi könyveim vastagságától és tudományosságától. De mi is ez a paleolit táplálkozás? A 20. század során drámai mértékben megváltozott a nyugati ember táplálkozása és életmódja, és ezzel olyan betegségek születtek, illetve váltak gyakorivá, amelyek korábban ismeretlenek voltak vagy kuriozitásnak számítottak.

A század során egyre több orvos és táplálkozáskutató kereste a kiutat a civilizációs betegségek járványából Rengeteg táplálkozási irányzat keletkezett, de mindegyik magában hordozta szemléleti korlátait. Eddig egyetlen irányzat sem próbálta az ember táplálkozását evolúciós története szempontjából megújítani. Bármelyik élőlényre, így az emberre is igaz, hogy sok millió éves evolúciója során tökéletesen alkalmazkodott a környezetében fellelhető élelmi anyagok emésztéséhez, ezért szervezete számára ezen élelmi anyagok fogyasztása optimális, az ettől való eltérés pedig megbetegedéseket okoz. Ha evolúciónk kétmillió évét 24 órának vesszük, a földművelés 5 000-10 000 éves időszaka 20 másodperc csupán. A földműveléssel az emberiség kényszerűségből olyan élelmi anyagok (gabonafélék, tej stb.) fogyasztására tért át, melyeket korábban soha nem fogyasztott, ezért szervezete ezeket a tápanyagokat nem tudja megfelelően feldolgozni. Az evolúciós tant sokáig csak a fajok keletkezésének vizsgálatára tartották alkalmasnak, majd a 1960-1970-es években az evolúciós szemlélet talaján rengeteg új tudományág született, amely az embert minden tekintetben evolúciójából próbálta megérteni. így jelent meg a humán etológia, az evolúciós lélektan vagy az evolúciós orvoslás. Utóbbi a mai civilizációs betegségeket az „össze nem illés" (mismatch) fogalmával magyarázza.

Egyszerűen szólva, a génjeinkbe kódolt környezet és táplálkozás egészen más, mint amiben ma élünk, és amit ma eszünk. A paleolit táplálkozás az evolúciós orvoslásból bontakozott ki, s tulajdonképpen a korrekt elnevezése evolúciós táplálkozástan lehetne. Nem véletlen azonban, hogy a paleolit táplálkozás megannyi teoretikusa nem arra a reménytelen vállalkozásra fecsérelte és fecsérli energiáit, hogy az akadémikus táplálkozástudomány erődítményét bevegye, hanem elsősorban a civilizációs betegségekben szenvedő emberek megmentését tekinti feladatának. A táplálkozástudomány, az étrendi ajánlások, a közegészségügy ugyanis bűzlik az élelmiszer-ipari és gyógyszeripari tőkétől, a paleolit táplálkozás irányzata mögött pedig nem áll tőke és hatalom, hogy hangját a korrumpált tudományban érvényesíteni tudná.

Végül fontosnak tartom megjegyezni, hogy a paleolit táplálkozásnak több irányzata van, ezek részkérdésekben vitatkoznak egymással. Az általam létrehozott irányzat újdonsága a koleszterinteóriával való teljes leszámolás, a civilizációs betegségek szisztematikus kutatása és a haladó orvostudományi kutatások legszélesebb körű integrálása.
A civilizációs betegségek oka a génjeink és táplálkozásunk közti össze nem illés. Ez a könyv segít abban, hogy mindenki megteremtse teste szükségletei és táplálkozása közt a harmóniát.


Mik is azok a táplálékkiegészítők?

A táplálékkiegészítők olyan készítmények, amelyek a normál étrend kiegészítésére szolgálak. Tartalmaznak extra tápanyagokat, mint például: vitaminok, ásványi anyagok, rostok, zsírsavak, aminosavak stb. A táplálékkiegészítők bevitele jótékony hatással lehet az emberi szervezetre, ha például a normál diéta valamiért nem képes az összes szükséges tápanyag  biztosítására. Sok vihart kavar a táplálékkiegészítők szükségességének kérdése, minden esetre a helyes táplálkozás és a meglelő tápanyag mennyiség elengedhetetlen az egészséges emberi szervezet működéséhez.

Forrás: Szendi Gábor: Táplálkozás kezdőknek minden, amit tudni akartál a paleóról, de nem volt időd megkérdezni!