Bőrápolás körömvirággal

viso1.jpg

A körömvirág szinte mindenhol megél. Juliette de Bairacli Levy szerint a körömvirág ‘a nap növénye, amelynek virágaiban a nap energiája rejtőzik’. Nekem már az is elég, ha látom a virágot növekedni, fejlődni és lelkemet melegség önti el és jókedvre derülök. Imádom nézni a sárga ezernyi változatában pompázó virágfejeket, és imádom az illatát a kezemen, mikor begyűjtöm növényt. A körömvirágot egyszerű termeszteni, a növényi anyag felhasználásával pedig könnyen, kreatív ötletekre támaszkodva gyógyhatású készítményeket állíthatunk össze házipatikánkhoz.

A műtéti hegeket rendkívül hatékonyan simítja (különösen hatékony csipkerózsa mag olajjal, illetve jojoba olajjal és illóolajok - sárgarépa mag, lavandin, olasz szalmagyopár, rozmaring verbenon kémiai típus - hozzáadásával) de általános bőrápoló krémekben és testápolókban is igen hatásos. Kisfiam az udvaron játék közben rendszeresen lehorzsolja a térdeit. Körömvirágból készült főzettel permetezem be, amely nyugtatja a bőrt és segíti a sebek gyorsabb gyógyulását. Ugyanezt a főzetet használom a viszketegség enyhítésére, amelyet kerti munka közben az őszi bársonyatkák csípései okoznak.

A serdülőkori gyulladt, pattanásos bőr kezeléséhez hasznos segítség a castile szappanból, körömvirág tinktúrából, teafa (Melaleuca alternifolia) és levendula (Lavan-dula angustifolia) illóolajokból összeállított arclemosó. Elképesztően jó babahintőport készíthetünk szárított, majd mozsárban vagy elektromos konyhai darálóban porrá őrölt kék kamilla és körömvirág bio kukoricakeményítőhöz adagolásával. A tél folyamán leves alapot főzők körömvirágból.

Hagyományos felhasználása
A német népi gyógyászatban sebek és mirigyekkel kapcsolatos betegségek gyógyítására használták (Wood, 1997). Számos forrás emlegeti, mint a ‘szegény ember sáfránya’, ezért jellemzően ételeket – rizs, levesek – színeztek és ízesítettek vele. Szinte minden modern európai piacon megtalálható, gyakran levesalapot főztek belőle. Rácz János leírása szerint az hinduk templomaik díszítésére használták a virágokat, a középkori Európában pedig a gyógynövényként gutaütötteket fürdőjéhez adagolták.

Terápiás hatások
A körömvirágról kimutatták, hogy hatékony bakteriosztatikus (baktériumok növekedését, vagy szaporodását megállító), gyulladáscsökkentő, lázcsillapító (antipiretikus), gombaölő és sebgyógyító hatású. Klinikai kísérletek is bizonyították, hogy a növény citoprotektív, azaz sejtvédő, a sejtmembrán áteresztőképességét növeli, így a sebgyógyulás folyamatát gyorsítja.

Külsőleg
1. Sebeken alkalmazva fertőtlenítő (antiszeptikus), bakteriosztatikus és vérzéscsillapító (hemosztatikus). A körömvirágot a kisebb horzsolásoktól a mélyebb sebek kezeléséhez is használhatjuk, a gennyesedést megakadályozza, a gyulladást csökkenti. Kifejezetten hatékony duzzadt, forró, fájdalmas, gennyesedett, befülledt sebekre. Kimutatták, hogy a körömvirág az immunrendszer falósejtjeit és további mechanizmusait aktiválja.

Belsőleg:
2. terápiás hatással bír a belső elválasztású mirigyekre, krónikus, megoldatlan fertőzésekre, tisztítja a nyirokrendszeri mirigyeket és hajszálereket. A sebek, nyirokmirigyek eltávolítása, vagy betegségek okozta nyirokrendszeri pangást oldja.
3. a károsodott májban csökkenti az enzimek számát
4. enyhíti az emésztőrendszeri és egyéb nyálkahártyák gyulladását
5. a gyomorra melegítő hatással bír, a hőt a perifériákba vezeti, hígítja a testfolyadékokat és lázas állapotok esetén izzasztó hatású, így lázcsillapító (antipiretikus).
6. menstruációt serkentő. Wood értekezésében Julia Graves-re hivatkozik, aki szerint a körömvirág az upana vayu(lefelé áramló prána) stimulánsa, más szavakkal emeli a medence körüli terület energiaáramlását. Ezért ajánlott késleltetett vagy elmaradó menstruáció esetén.
7. Európában hagyományosan általános immunrendszeri tonik (betegségmegelőzésre).
A megrekedt nyirok és elhúzódó fertőzések kimozgatásával a téllel érkező traumára készít fel. A körömvirágot a German Commission E Monographs (Német E-monográfiák) belső és külső használatra is felsorolja: a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladására, illetve lassan gyógyuló sebekre és lábszárfekélyre.

Körömvirág tinktúra
A körömvirág tinktúra elkészítéséhez használhatunk friss és szárított alapanyagot is.
A tinktúra a növényi alapanyag drogjának alkohollal, almaecettel vagy növényi glicerinnel történő kivonata. Az alkoholos kivonáshoz használhatunk jó minőségű vodkát vagy brandyt (legalább 40%-os erősségűnek kell lennie, de minél magasabb az alkohol térfogat-százalékos jelölése annál hatékonyabb a kivonás).

Körömvirágos kenőcs
A körömvirággal készült kenőcsöt horzsolások mentén, kisebb vágások után kialakult vagy műtéti hegek simítására, töredezett/száraz bőrre, ekcémára, pelenkakiütésre, gyulladt vagy viszketeg bőrre, rovarcsípésekre, szoptatás miatt kitöredezett mellbimbók kezelésére használhatjuk.

Körömvirág forrázat (tea)
1-2 teáskanálnyi (1 evőkanál) körömvirággal készítsünk teát, amit lefedve 10-15 percig állni hagyunk. Leszűrés után mézzel édesíthetjük. Naponta 3-4 alkalommal vagy szükség szerint fogyasszuk. A körömvirágból készített teával öblögessünk, akár le is nyelhetjük. A gyógytea a
szájban előforduló sérülésekre, kaparó torokra és gyomorfekélyre is jótékony hatással van (Cech, 2000). A tea belsőleg gyulladáscsökkentő, görcsoldó, emésztésjavító, epehajtó és menstruációt serkentő. Izzasztó hatásának köszönhetően lázas állapotra és borogatásokhoz is hasznos. A szobahőmérsékletre hűtött forrázatot gyulladt, fáradt és viszkető szemek borogatására használhatjuk.

Bőrápolás természetes eszközökkel

A bőrápolás mát ott elkezdődőik, hogy reggelente friss vízzel megmossuk arcukat vagy, hogy a hölgyek megfelelő módon eltávolítják a nappal viselt sminket a bőrükről. A megfelelő folyadék fogyasztás szintén fontos eleme a bőrápolás összetevőinak. Ha pedig sérülés éri a bőrünket, akkor megéri kipróbálni a természetes bőrápolás valamely technikáját. Erre nagyon alkalmas a körömvirág, számtalan felhasználási módja ismeretes, melyek otthon is könnyedén elkészíthetőek.

forrás: Jade Shutes: A növényi napsugár