Egészséges életmód - Te ráérsz változtatni?

egeszseges_eletmod_valtozas.jpg

Figyeld meg egy kissé az embereket! Figyeld meg, hogy lamentálnak, aggódnak, félnek attól a vagyoni jövőtől, amelynek bekövetkezése még valószínűsítve sincs, vagy igen sok esetben csak a beteges képzelődés rémlátása! Kérdezd meg ugyanettől a nyúlszívűtől, hogy miért nem aggódik így az ő becses egészségéért, amely ellen nap-nap után, talán életé­ nek minden órájában, a leginkább bűnöket követ el? Bűnö­ ket, amelyek százszoros biztonsággal ássák alá legnagyobb javát, az egészségét, és sokszor szemmel látható módon viszik, kergetik a kikerülhetetlenül súlyos vég felé. A legtöbbször még választ sem fogsz kapni kérdésedre. Vagy legfeljebb valami kényszeredett, keserű mosoly lesz a felelet. Valami olyas­mi, hogy: „Ez nem tőlünk függ.” Vagy ha vallásos emberről van szó, hogy: „Isten kezében vagyunk!”, és így tovább. Csodálatos az ember! Amíg a zsebéről van szó, addig nem ismeri az Istent. De ha njdlvánvalóan rossz szokásait, szenvedélyeit említed, rögtön Istenre hivatkozik.

Mi ennek a magyarázata? Az, hogy a legtöbb ember, aki még meg tud állni a lábán, nem hiszi komolyan, hogy ő is lehet beteg. Pláne azt nem, hogy máris az! Amit pedig éppen indokolatlan aggodalmai igazolnak. A rossz vérösszetétel, az erőtlen akarás. A beteges önállótlanság, amelyek mind ennek a lappangó betegségnek a szimptómái. De ő úgy gondolkozik, hogy hiszen ez ellen is az anyagi függetlenség lesz a legbiztosabb szer, a vagyon, a pénz, amivel mások tapasztalatait - amelyek rajta segíteni fognak - meg lehet vásárolni.

Hány embert ismersz, aki mindenre ráér, csak arra nem, hogy egészsége kérdésével is foglalkozzék? Legalább a testével, a leikéről már nem is beszélve! Pedig nem nehéz me^átni és megérteni, hogy minden erőfeszítés hiábavaló, ha képtelen leszek a nagy nehezen kiküzdött anyagi jólétet élvezni is tudni (hogy a modem ember pszichéjének gondolatkörében maradjunk), és hogy a test épségben való megtartása első feltétele minden egyéb tevékenység eredményességének.

Minden ember minden nap elolvassa a maga hírlapját. És mit nyer vele? Azt, hogy lassan, egészen öntudatlanul egy-egy poHtikai párt befolyása alá kerül. Ember lesz, aki már csak az orrára jól ráerősített idegen szemüvegen keresztül tudja látni a világot és ezt már nem is veszi észre. Sőt, azzal a szent meggyőződéssel ismétli a tőle teljesen idegen gondolatokat, hogy ő önmagát adja és nem őt nevelték át évtizedek lassú, de biztosan ható munkájával gondolkodás nélküli gramofonná, amelyből csak a belé helyezett lemez beszél.

Egészséges életmód - szakadj ki a társadalmi elvárásokból

Mit jelent a következő? Ahogy a fentiekben is olvashattuk, manapság számos társadalmilag elfogadott szokás befolyásol minket rossz irányba. Tényleg: miért is akarunk gazdagok lenni, ha testileg és lelkileg is megbetegítjük magunkat. Épp testre és épp lélekre van szükségünk a  mindennapok túléléséhez. Találjunk rá minél hamarabb az egészséges életmód tanaira. Az egészséges életmód magában foglalja a rendszeres és megfelelő étkezést, folyadékfogyasztrást, mozgást, lelkünk ápolását és a kiegyensúlyozott esti alvást.

forrás: Balog Béla: A természetes élet kalendáriuma