Lelki eredetű betegségek lexikona

broken-heart.jpg

Ez a könyv egy olyan kutatómunka eredménye, mely a különböző egészségügyi problémák lelki oldalát (gondolatok, érzések) vizsgáira.

A szerző nem kíván sem közvetlenül, sem közvetetten orvosi tanácsokat adni, sem diagnózist felállítani. A könyvben található információk gondolatébresztőként szolgálnak. Segítséget kívánnak nyújtani egy betegség vagy egészségügyi probléma kezelésében a betegnek, a kezelőorvosoknak vagy a terapeutának, hogy jobban megértsék, honnan is eredhet a probléma.

A leirt állítások informatív jellegűek. A szerző tisztában van azzal, hogy az általa képviselt megközelítési mód mellett más szemléletnek is létjogosultsága van egy-egy betegség kialakulásának megfejtésekor, és bizonyos esetekben a probléma jóval összetettebb lehet a jelen műben leírtaknál. Egyes betegségek, mint például a rák vagy a cukorbetegség, egyszerűsített leírása azt a célt szolgálja, hogy az olvasó könnyebben fel tudja tárni a probléma lelki okait egy egészségügyben dolgozó szakember segítségével, és maga a betegség minél szélesebb körű közönség számára váljon érthetővé. A jelen műben képviselt metafizikus megközelítés tehát ki szeretné egészíteni a hagyományos és holisztikus gyógymódokat.

Minden olyan személy, aki egy már megkezdett kezelésen változtatni szeretne, először beszélje ezt meg kezelőorvosával, terapeutájával. Az olyan betegek, akik például cukorbetegségben szenvednek (inzulinfüggők) vagy szívbetegek (napi rendszerességgel szednek gyógyszert), mindenképpen kérjék ki orvosuk véleményét, mielőtt változtatnának a gyógyszeradagúkon, még akkor is, ha úgy „érzik", megtalálták betegségük okát, és úgy gondolják, most már képesek kontroll alatt tartani problémájukat.

Mindenki, aki információszerzés céljából forgatja ezt a könyvet, önszántából teszi ezt, és joga van hozzá. A szerző és a kiadó nem vállal felelősséget semmiféle olyan döntésért, amelyet az olvasó a könyv elolvasása után hoz, és ez esetleg egészségi állapotának romlásához vezet. A szerző Québecben, Kanadában él, ahol a kanadai franciát beszélik. Könyvében sokszor használ homonimákat, mint például les mots (fr. 'szavak') és les maux (fr. 'fájdalmak'). Ezek az azonos hangalakú, de különböző jelentésű szavak segítséget nyújtanak abban, hogy könnyebben megértsük és megjegyezzük, bizonyos betegségekhez mely gondolatok, érzelmek köthetők. Számos esetben azonban a magyar nyelv ilyesfajta asszociációt nem tesz lehetővé.

Beidegződött, rögzült gondolatséma: olyan gondolatsor, melynek következtében bizonyos esemény újra és újra visszatér az életünk során.

Belső vezető: az én azon része, mely irányítja az egyént (hasonlóan a felettes énhez) - amennyiben vallási meggyőződésünk ezt elfogadhatónak tartja.

Buborék (aura): az energetikai szempontból minket körülvevő és hozzánk tartozó élettér

Felettes én: - szuperego, a személyiség része, a társadalom értékeinek és erkölcsi normáinak belső képviselője, hívhatjuk lelkiismeretnek is.

Integrálni, tudatosítani valamit: magunkévá tenni és megoldani egy problémát, egy élethelyzetet, vagy átérezni, megérteni egy gondolatot. Amikor ezt a kifejezést egy érzelmi sérülés kapcsán használjuk, és azt mondjuk, integráltuk az adott helyzetet, akkor ez azt jelenti, hogy begyógyítottuk azt a belső sebet, amely ehhez a helyzethez kapcsolódott, és megértettük, tudatosítottuk a probléma üzenetét.

old-gate-jin-jang-in-suwon-photo.jpg

Jin és jang: a kínai orvostudományban a jin a női, negatív pólusú, intuitív energiát jelenti, a jang a férfi, pozitív, racionális energiát. Jelentéskörük jóval összetettebb ennél, a lexikon azonban többnyire ilyen értelemben használja őket.

Kitörlés: amikor elménk a tudatos emlékezetből kitöröl bizonyos dolgokat, eseményeket.

Pszichikai jelenség az, ami gondolati, mentális úton jelenik meg.

Reinkarnáció: ez a fogalom egyre inkább része az új terápiás módszereknek, ezért a szerző alkalmanként utal rá. Mindemellett az olvasó szabad döntése, hisz-e benne, vagy sem, a vele kapcsolatos megjegyzések pedig csak informatív jellegűek.

Jacques Martel - Lelki eredetű betegségek lexikona