Rumini: sikerkönyvből kötelező olvasmány

black-cat-mercat-with-mermaid-mouse.jpg

Olvastad már Berg Judit nagysikerű könyvét? Nem? Akkor most íme egy kis kedvcsináló!

RIZSÁT ÉS BANDÁJÁT ismeri egész Egérváros. Útjukat betört ablakok, feldöntött kukák, összefirkált falak jelzik. Ha felbukkannak a piacon, az árusok rémülten takarják le a portékájukat, de még a kikötői sirályok is vijjogva menekülnek, ha meglátják a mindenre elszánt egércsapatot. A városi pandúrok régóta próbálják nyakon csípni őket, de Rizsáéknak eddig még mindig sikerült eliszkolniuk.Ismerik a város összes rejtekhelyét. Most is éppen portyára készülődnek. Rizsa, a mindenre elszánt, izmos bandavezér új ötlettel állt elő.
– Ma a kikötőbe megyünk.
– Levegőzünk egy kicsit? – röhögött Bumbu, az alvezér.
– Sétálgatunk, nézelődünk – bólogatott Rizsa vigyorogva. Aztán elkomolyodott. – Elnézünk a Hétágú Szigonyhoz.
– Miért, mi van ott? – érdeklődött Bumbu.
– Volt a múltkor egy kis összetűzésem a kocsmárossal, és rám uszította a pandúrokat. Hát most majd elhozunk tőle valamit, amit nagy becsben tart.
– Nagy balhét tervezel? – vakarta meg a füle tövét Bumbu.
– Ígérem, nem fogtok unatkozni – mondta titokzatosan Rizsa.

A banda tagjai lelkesen füttyögtek, kurjongattak. Rizsa mindig izgalmas gaztetteket eszelt ki. Most is becsúsztatott valamit a bőrzsákjába, de hogy mit, azt nem árulta el senkinek. Hosszú, mozgékony farkával intett Bumbunak, hogy indulhatnak. Az egérbanda talpra szökkent, és elszántan megindultak a kikötő felé. Egy kőhalom mögül szakadt nadrágos, csíkos pulóveres kisegér leselkedett. Izgatottan hallgatta Rizsa szavait, és amikor a banda befordult a következő sarkon, utánuk eredt. Útközben beletúrt a nadrágjába, hátha talál benne valami rágcsálnivalót, de csalódottan vette tudomásul, hogy szokás szerint üres a zsebe.
– Ha Rizsa bevenne a bandába, biztos mindig lenne mit ennem – gondolta ábrándosan, aztán összeszorította a fogait. – A végén úgyis bevesznek majd. Megmutatom nekik, mit tudok! És mire nagy leszek, bandavezér lesz belőlem. Elszántan lépdelt a banda után. Napok óta árnyékként követte őket mindenhová.
A banda bekanyarodott a kikötői bazársorra. A sor elején a kosár- és gyékényfonók bódéi álltak. Rizsa barátságosan integetett a megrettent árusoknak, Bumbu, az alvezér eközben felkapott egy nádlevelekből font kosarat, és a következő árushoz érve néhány marok datolyát dobott bele. Zikó, a barátja két mandarint csent el a túloldalon. A legvékonyabb, sárga fogú egér hatalmasat rúgott az útszélen álló kukába.
– Fékezd magad, Nudli, ide ne csődítsd a pandúrokat idő előtt – szólt hátra Rizsa, de miközben beszélt, farka kinyúlt a soron következő csemegéspult felé, és észrevétlenül elemelt egy zacskó sós pisztáciát. A következő pillanatban már fogával bontogatta a finomságot.

A kisegér szorosan a banda nyomában haladt. Egy pillanatra sem tévesztette volna szem elől Rizsát. Elismerően csettintett Rizsa pisztáciaszerző mutatványa láttán, és már kunkorította is a farkincáját, hogy ő is kipróbálja a trükköt. A banda közben az öreg kuruzsló sátra elé kanyarodott. A vén egér az öklét rázta feléjük.
– Takarodjatok, amíg szépen mondom! Tudom, hogy múltkor ti loptátok el azt a zsák durranóport meg a kenőcsömet!
Rizsa felröhögött, és intett a többieknek, hogy haladjanak tovább. Az öreg csúnya szitkokat küldött utánuk. Annyira belemerült a kiabálásba, hogy észre sem vette a banda mögött baktató kölyköt. A kisegér az öreg mellett elhaladva kinyújtotta farkát, és ahogy
Rizsától látta, egy gyors mozdulattal rácsavarintotta az első üvegcsére, amely a sátor előtt leterített gyékényen állt. Egy rántás, és a kis üveg már nadrágja zsebében lapult. Az öreg még mindig az öklét rázta, a kisegér pedig huncut vigyorral követte Rizsáékat.
– Na, ezt is megtanultam. Hasznára leszek majd Rizsának, ha bevesz!
A banda közben befordult a mólóhoz vezető keskeny utcácskába. Itt állt ugyanis a Hétágú Szigony nevezetű kocsma, Rizsáék mai úticélja. A vastag tölgyfaajtó fölött vörösre festett, hétágú szigony lógott rozsdás vasláncra erősítve. Rizsa intett, hogy álljanak meg.
Színpadias mozdulattal a szigonyra mutatott,
– Na, mit szóltok?
– Hát nem piskóta – bólogatott elismerően Nudli.
– Tudom, hogy nem piskóta, te ütődött. Azért vagyunk itt. Ez a szigony kell nekem. Kinek van valami ötlete?
Bumbu a homlokát ráncolta.
– Nem lesz könnyű ellopni onnan.
– Ha könnyű lenne, Nudlit küldtem volna egyedül – legyintett Rizsa.
Bumbu hangosan gondolkozott:
– Azt még el tudom képzelni, hogy észrevétlenül lefűrészeljük a láncról. Felmászni könnyű, és senki sem fogja meghallani a fűrész nyikorgását, mert itt van nálam a némító kenőcs, amit a múltkor a vén kuruzslótól loptam. De hogy fogjuk elvinni innen? Ezt hatan se bírjuk felemelni. A pandúrok meg simán utolérnek, ha ezzel menekülünk.

A banda tanácstalanul állt. Rizsa megvetően köpött egyet.
– Senkinek sincs egy épkézláb ötlete?
A bandatagok a lábujjukat bámulták. Senki sem mert ránézni Rizsára. A hátuk mögött azonban hirtelen megszólalt a kisegér, aki eddig észrevétlenül követte a bandát:
– Ide kéne hozni azt a kis kocsit, ami a bazársor szélén áll. Az ajtó elé állítjuk. Tele van szalmával, senki sem hallja meg, ha erre zuhan rá a szigony. Aztán csak el kell tolni, két egér is elég hozzá. Még futni is lehet vele. Mindenki odafordult.
– Nicsak, a kölyök! – ámult Zikó. – Te még mindig utánunk koslatsz?
– Rizsa azt mondta, ha már elég ügyes leszek, beállhatok – vont vállat a kicsi. – Napok óta úgy követlek, hogy nem vettetek észre.
Ellestem a trükkjeiteket. Tudok lopni, lopakodni, csúzlival az utca túlsó oldaláról kilövök bármilyen ablakot. És mindig vannak ötleteim– nézett Rizsára.
Rizsa elgondolkozott.
– Rendben van, segíthetsz. Aztán majd meglátom, beveszlek-e.

Forrás: Forrás: Berg Judit: Rumini

Ruimini: egy kisegér nagy kalandja

Számtalan híres egérkével találkozhattunk a gyermekirodalom és a mese világában, de olyannal, mint Rumini még biztosan nem. A különös kalandokban és fordulatokban gazdag mese kötelező olvasmánynak és könnyed kikapcsolódásnak is tökéletes. Olvasd el a Rumini történetet és garantáltan nem fogod megbánni! Ha pedig megtetszik, próbáld ki a Rumini társasjátékot is, hogy te is részese légy a nagy kalandnak és vidd magaddal a családod is!