Öregedés: mit tehetek a bőrömért? Víz, víz, víz

front_image_drinking-water.jpg

A bőséges folyadékfogyasztás szükségessége
Napjainkban szerencsére egyre nő az egészséges életmódot folytatók és ezzel együtt az egészséges táplálkozási szokásokat kialakítók száma. Jó, ha tudja, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozásnak a megfelelő folyadékfogyasztás is részét képezi. Szervezete a nap során folyamatosan vizet és ásványi sókat veszít, amelyeket a kellő mennyiségű víz, illetve vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek fogyasztásával pótolhat.

Folyadékháztartás a szervezetben
A szervezet víztartalma a kor előrehaladtával egyre csökken. Az újszülött szervezete72%, a felnőtté átlagosan 60%, míg az idős emberé csupán 50% vizet tartalmaz, amelynek legnagyobb hányada sejten belül, kisebb része sejten kívül található (vérplazma, nyirok, vizelet, nyál, emésztőnedvek, orrváladék, könny és izzadság).

A víz élettani szerepe a szervezetben összetett és sokrétű:
-lehetővé teszi a vérkeringést, befolyásolja a vér összetételét,
-szabályozza a vérnyomást,
-részt vesz a tápanyagok, a salakanyagok és a gázok oldásában, szállításában,
-befolyásolja a sav-bázis egyensúlyt,
-fenntartja az ozmotikus nyomást,
-közreműködik a szervezet állandó, belsőhőmérsékletének szabályozásában

A víz, szervezeten belüli egyensúlyi állapotát több tényező is befolyásolja, például az aktív sporttevékenység, a nehéz fizikai megterhelés, az éghajlat, a külső hőmérséklet, a szaunázás, a sírás, a láz, a hasmenés vagy a hányás. Ha a vízháztartás egyensúlya megbomlik, akár a vízfelvétel csökkenése, akár a vízleadás fokozódása miatt, a szervezet kiszárad. Már 2%-os folyadékvesztés esetén is csökken a fizikai és a szellemi teljesítő képesség, megjelennek a kiszáradás első tünetei (fejfájás, koncentrálóképesség csökkenése, szomjúság).

A szomjúságérzet a folyadékegyensúly fenntartásának egyik legfontosabb ingere, amely sürgős vízpótlásra figyelmeztet. A kánikula okozta rosszullét, szédülés, ájulás elkerülése érdekében, ne várja meg, amíg szomjas lesz! Már a nyelv, száj kellemetlen kiszáradása előtt igyon valamilyen folyadékot! A torokgyulladás elkerülése érdekében ne jéghideg italokat igyon! Tudatosan alakítsa ki folyadékfogyasztási szokásait: ügyeljen a fogyasztott szilárd és folyékony táplálékok mennyiségére és arányára; , napi tevékenységébe iktasson hosszabb-rövidebb pihenőket, és ezeket használja ki egy-egy pohár frissítő ital vagy lédús gyümölcs elfogyasztására.

Nagy mennyiségű, rendszeres ásványvíz-fogyasztás esetén az alacsonyabb (200 mg/1000 ml alatti) ásványianyag-tartalmú ásványvizek fogyasztása javasolt (az ásványi anyagok túlzott felhalmozódásának elkerülése érdekében). A változatosság kedvéért emellett fogyasszon ivóvíz minőségű csapvizet is. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az alkoholok és a cukrozott üdítőitalok fokozzák a szomjúságot, ezért nem ajánlottak a folyadékszükséglet fedezésére. Túlzott és rendszeres fogyasztásuk ráadásul hozzájárul a túlsúly és az elhízás kialakulásához. Alkoholt és üdítőt ne csak a meleg napokon, hanem az év többi napján is csak mértékkel fogyasszon.

A kisgyermekeket ivóvízzel, ill. alacsony ásványianyag-tartalmú ásványvízzel kínálja, üdítőitalt csak különleges alkalmakkor engedjen nekik fogyasztani.


TIPPEK:
Váltogassa rendszeresen az Ön által fogyasztott ásványvizek márkáját és típusát annak érdekében, hogy elkerülje egyes ásványi anyagok felhalmozódását a szervezetében..
Díszítse, ízesítse italát szivárvány-jégkockával: gyümölcsdarabokat, gyümölcslét, limonádét fagyasszon le jégkockának és ezeket tegye a hűsítő italba.
Oltsa szomját limonádéval egyszerűen és természetesen: friss citrom vagy lime levével, citrom- vagy lime-karikákkal ízesítse a vizet. Fogyasztás előtt ne feledje el alaposan megmosni a gyümölcsök héját!
Külföldi nyaralás alkalmával ne igyon csapvizet és ne tegyen csapvízből készült jégkockát a poharába! Étteremben is figyeljen enne betartására, így elkerülheti a kellemetlen, hasmenéssel, hányással járó fertőzéseket.
Főzzön meg reggel egy adag, szárított gyümölcsdarabokat tartalmazó gyümölcsteát, hűtse be, így délutánra már kész is a jeges tea, amely citrom- vagy lime-karikákkal dúsítva még izgalmasabb szomjoltó.
Egyszerűen és könnyedén készíthet otthon is egészséges fagylaltot, ha natúr joghurtot és friss vagy fagyasztott gyümölcsöket kever össze, majd ezt lefagyasztja. A házi fagylaltot akár kész gyümölcsjoghurtból is készítheti.
Ha az alakjára is szeretne odafigyelni és mégis boltban vásárolt terméket kíván fogyasztani, válasszon light fagylaltot! Nem mindegy azonban, mitől „light”: zsírban szegény vagy cukor nélkül készült a termék. Mindenképpen olvassa el a címkén található leírást! A cukor nélkül készült fagylalt jól beépíthető a cukorbetegek étrendjébe is.
Nyáron a nagy melegben kevesebb energiára van szüksége szervezetünknek, ezért ne terhelje túl zsíros, erősen fűszerezett, nehezen emészthető ételek fogyasztásával. Ezt könnyű is betartani, hiszen a hőség idején általában nem kívánjuk a nehéz ételeket, inkább frissítő, üdítő jellegű fogásokra vágyunk. Ebédre vagy vacsorára választhat, sovány tengeri halat, szárnyas húst, sovány sajtot és friss zöldségeket tartalmazó salátát. Az öntetet is készítse el otthon, olívaolaj, citromlé, friss vagy szárított zöld fűszerek, kefir vagy sovány joghurt felhasználásával.

Az öregedés jelei a bőrön

Az öregedés első jelei általában a bőrön majd a hajon jelentkeznek (persze ez egyénenként változhat, hisz van aki egészen későn kezd el őszülni, stb). Bőrünk fiatalságának megőrzése érdekében azonban a legszükségszerűbb lépés, ha megfelelő mennyiségű vizet veszünk magunkhoz. Az öregedés egy természetes folyamat, mely az éveink számával egyre feltűnőbb jelekkel érzékelteti jelenlétét. Ám bőrünket könnyen megóvhatjuk a korai öregedés jeleitől, ha elég vizet fogyasztunk minden nap.

Forrás:OÉTI hivatalos kiadványa