Osho - A meditáció lényege

meditacio.jpg

A mikor egyáltalán nem csinálsz semmit - sem fizikai, sem szellemi, sem más értelemben -, amikor minden cselekvés szünetel, és te egyszerűen csak vagy, csak létezel: ez a meditáció. Ezt nem lehet csinálni, ezt nem lehet gyakorolni: ez vagy jön belülről, vagy nem. Ha bármikor időt tudsz szakítani arra, hogy csak légy - hagyj fel minden tevékenységgel. A gondolkodás is egyfajta tevékenység, a koncentráció is egyfajta tevékenység és az elmélkedés is az. Ha csak egy pillanatig nem csinálsz semmit, hanem csak a középpontodban vagy teljesen ellazultan, ez már meditáció. És ha egyszer már tudod a nyitját, akkor addig maradsz így, ameddig csak akarsz. Végül a napnak akár mind a huszonnégy óráját ebben az állapotban töltheted.

Ha egyszer kitapasztaltad, miként őrizheted meg lényed nyugalmát, akkor lassan elkezdhetsz cselekedni - ügyelve közben arra, hogy semmi se zökkentse ki lényedet ebből az állapotból. Ez a meditáció második része. Először megtanulsz csak lenni, azután megpróbálkozol apró teendőkkel: felmosni a padlót, lezuhanyozni úgy, hogy közben végig a középpontodban maradsz. Később majd bonyolultabb dolgokat is csinálhatsz. Például én beszélek hozzád, de meditációm eközben zavartalan. Tovább beszélek, ám lényem középpontja még csak meg se rezzen: csönd és béke honol legbelül.

Tehát a meditáció nem zárja ki a cselekvést. Nem arról szól, hogy kivonulsz a pusztába. A meditációval új életforma jár: egyenesen a ciklon közepébe kerülsz. Életed tovább zajlik, méghozzá sokkal intenzívebben - több örömmel, több fénnyel, nagyobb éleslátással, nagyobb alkotó kedvvel. Mégis elfogulatlan leszel; megfigyelő aki a hegytetőről szemléli az alant zajló történéseket, Nem cselekvő vagy, hanem szemlélő. Ebben rejlik a meditáció titka: hogy szemlélővé válsz. A cselekvés a maga szintjén gondtalanul zajlik tovább: fát aprítasz, vizet húzol a kútból. Egyszerűbb és bonyolultabb dolgokat egyaránt csinálhatsz. Csak egyvalamit nem szabad tenned: nem zökkenhetsz ki a középpontodból. A tudatosság, az éber figyelem teljesen zavartalan kell hogy maradjon.

forrás: Osho: Meditáció - Az első és utolsó lépés a szabadság felé