Egészséges életmód - Vegetáriánus módra

egeszseges_eletmod_vissza_a_termeszetbe.jpg

Vissza a természethez

A Természet előbb-utóbb mindnyájunkat rá fog kényszerí­ teni arra, hogy életmódunk, étrendünk, az Élettel szembeni tiszteletlenségünk, s egész technokrata hozzáállásunk megváltozzon. Mert a Természetet nem kijátszani, manipulálni kell, hanem együttműködni vele, tanulni tőle, beilleszkedni kozmikus rendjébe. Ősi kultúrák életadó tanítása ez, melyet most - a végveszélyt gyanítva - mi is újra felfedezni vélünk.

Új gondolkodásmód nélkül nem megy! Mindannyiunknak tudomásul kell vennünk, hogy a helyzet javítása elsősorban rajtunk múlik. Széchenyivel szólva: „Ne keressük mentőnket sehol is egyebütt, mint személyes erényeinkben.”

Az ember csak akkor fog eredményesen változtatni életgyakorlatain, ha az elméje megértette, hogy eddigi szokásai mennyire ártalmára vannak elsősorban saját magának és környezetének. Ez mind fizikai, mind lelki értelemben így van. De remélhetőleg ezt a szükségérzetet az értelmes ember meg tudja érteni.

Egyre több olyan ember van, aki átfogóan próbál gondolkozni, s megpróbálja összegezni az emberiség eddigi, erre vonatkozó tapasztalatait.

Egészséges életmód - a természet segítségével

Vissza a természethez! Ebben a mondatban ott van a figyelmeztetés, de az öntudatra ébredés is. Az a legfontosabb, hogy higgyünk abban, hogy érdemes elindulni, és ha már elindultunk, tovább haladni. Higgyünk abban, hogy a szokások megváltoztathatók,megszabadulhatunkrosszéletmódbeli,táplálkozási szokásainktól, beidegződéseinktől - és visszatalálunk a Természethez. Az ön- és környezetpusztítással szemben az Életnek, a testi-lelki egészség megőrzésének kell a legfőbb értékké előlépnie! Az önpusztítás helyett mi is az élet, a megismerés felé haladás vágyát szeretnénk felébreszteni, gyakorlati módszert mutatni, hogy ne haljunk meg tetteink, helytelen életmódunk, tudatlanságunk miatt.

“A holisztikus szemlélet szerint minden betegség az egész szervezet betegsége, nem egy-egy szerv müködészavara, tehát az egész szervezetet gyógyítani kell” (Dr. Oláh Andor)

egeszseges_eletmod_vega_etel.jpg

Természetes gyógymódrendszer - egészséges életmód szabályok:

  • méregtelenítés;
  • reform-, vegetárius, természetes étrend;
  • fítoterápia - gyógynövényekkel való gyógyítás;
  • az elemek (föld, víz, tűz, levegő) gyógyító hatásának igénybevétele;
  • mozgásgyakorlatok, aktív és passzív mozgatás (a reflexzóna-masszázs is ide tartozik);
  • természetes alvás, relaxáció (ellazulás), pihenés;
  • jóga: légzőgyakorlatok, hatha-jóga, rádzsa jóga, testhelyzetek (ászanák);
  • lelki gyakorlatok: pozitív gondolatok, mantrázás, ima, meditáció stb.;
  • személyiségfejlesztés: biblioterápia, önmegvalósítás, kreatív művészeti tevékenységek.

Egészséges életmód és a holisztikus szemlélet

Ennek része, ahogy a fenti idézetből is kiderült, hogy a szervezet és a személyiségünk egy egészet alkot. Nem lehet egy-egy mozaikdarabkát kiragadni, egységként kell kezelni. Ha probléma adódik, az egész szervezetet kell gyógyítani. Ha a fenti 9 tanácsot megfogadjuk, kiegyensúlyozott hosszú és egészséges élet vár ránk.

forrás: Balog Béla: A természetes életmód kalendáriuma