Aktuális - idézetek a háborúról

haboru_es_beke.jpg

Egy aktuális témához nyúlok, a háborúhoz. Soha nem szabad elfelednünk, hogy míg mekkora kivételes szerencse, hogy itthon békében telhetnek mindennapjaink. Sajnos ez sokak számára nem adatik meg, értük szólnak a következő idézetek:

Pusztítás, erőszak, mészárlás, éhínség, csak a fájdalom kordában tartására szolgáló szavak. Kulcsszavak, melyekkel a fájdalmat páncélszekrénybe zárjuk. Háborút leíró látványos szavak.

(Jeanette Winterson)

Apáink Napóleonban csak azt az embert látták, aki vállrojttal tüntette ki őket, anyáink Bonapartéban csak azt az embert látták, aki elvette tőlük fiaikat.

(Victor Hugo)

Bánt, hogy eltűnt minden szépség az életből. Azelőtt tökéletes volt az élet (...). Ha a háború nem jött volna, élek tovább boldogan, eltemetkezve az ültetvényemen. De a háború kiragadott onnan, és elém dobta az életet nyersen, olyannak, amilyen.

(Margaret Mitchell)

Könnyű elfeledkezni a vállalkozás valódi céljáról, ha csak az erőszakot látjuk.

(Loretta Napoleoni)

szeretet_a_haboru_mindennapjaiban.jpg

A civil társadalom nélküli emberi környezet (ezt az állapotot természeti állapotnak is hívhatjuk) nem más, mint puszta háború, amelyben mindenki mindenki ellen harcol.

(Thomas Hobbes)

A vitézség szép erény, de háborúba és hidegbe visz.

(Morgan Rice)

Az emberek minden háború után azt mondják, soha többé, olyan rettenetes volt ez az egész, mindenáron el kell kerülni, hogy megismétlődjön, és aztán az emberek mégis harcba fognak egymás ellen, nem lesz ez másként soha, amíg ember él a földön, mindig veszekedni fognak, s ha beköszönt a béke, majd újra csak a veszekedést fogják keresni.

(Anne Frank)

Egyáltalán nem lennének háborúk, ha a felnőttek követnék a gyerekként megtanult szabályokat. Egy négyéves is látja, milyen ostobán viselkednek a felnőttek, ha gyereknyelven magyarázzuk el neki a háború mibenlétét.

(Cat Winters)