Játékok szerepe a gyermekek fejlődésében

Az élet himnusza

 

Az élet egyetlen – ezért vedd komolyan!
Az élet szép – csodáld meg!
Az élet boldogság – ízleld!
Az élet álom – tedd valósággá!
Az élet kihívás – fogadd el!
Az élet kötelesség – teljesítsd!
Az élet játék – játszd!
Az élet vagyon – használd fel!
Az élet szeretet – add át magad!
Az élet titok – fejtsd meg!
Az élet ígéret – teljesítsd!
Az élet szomorúság – győzd le!
Az élet dal – énekeld!
Az élet küzdelem – harcold meg!
Az élet kaland – vállald!
Az élet jutalom – érdemeld ki!
Az élet élet – éljed!

Kezdjük hát ezt a bejegyzést Teréz anya gyönyörű gondolataival.

Az ügyességi játékok szerepe gyermekkorban

 

Köztudott, hogy a játékok jótékony hatással vannak a gyermek személyiségfejlődésre. Nézzünk is meg néhány ilyen hatást, mely fontos a felnőtté válás során.

Az ügyességi játékok közben a gyermek megtanulja saját erényeit, gyengeségeit és a közösségben elfoglalt helyét és szerepét. Kialakul az a képessége, hogy tudását, megszerzett erényeit saját és mások javára fordítsa. Ezért is olyan fontosak a kicsik életében az ügyességi játékok, mert mindeközben egyre nagyobb önbizalomra tesznek szert, és ezt későbbi felnőtt életük során is nagyszerűen tudják majd kamatoztatni.

Ilyen még az együttműködésre való képesség. Az olyan gyermekközösségekben, mint a bölcsőde, óvoda, iskola a játék közbeni együttműködés az egyik legfontosabb alapja lesz a későbbi felnőttkori kommunikáció kialakulásának. A különböző társasjátékok, szerepjátékok közben a lurkókban fejlődik az empátia és a kompromisszumkészség.

És végül, de nem utolsósorban a játék során fejlődik a kreativitás. Hiszen az a gyermek, aki élvezettel alkot, talál ki fantáziadús meséket, történeteket, felnőttként is könnyedén megoldja a feladatokat.

Ebből kifolyólag láthatjuk is az ügyességi játékok fejlesztő szerepét a személyiségfejlődés során. A teljesség igénye nélkül álljon hát itt néhány lehetőség ezek közül.

petanque_Albena.jpg

Ügyességi játékok

 

Ilyenek a különböző puzzle-ok, amik nem csak az ügyességet, de a logikai készséget is fejlesztik. Már egészen kis kortól játszható, és igen sok fajtáját ismerjük az egész egyszerű 50 darabból állóktól kezdve a néhány ezer darabos puzzle-ig. Napjainkban már 3D-s variációban is hozzá juthatunk, bármelyik játékokat forgalmazó webshop-ból. Érdekes, akár csapatban is játzsható ügyességi játék még a Pétanque golyó. Ennek lényege, hogy minél ügyesebben célozzunk a golyócskák segítségével. Ha valami egyszerűbbre vágyunk, jók lehetnek még a különböző labdajátékok, mint pl. a kidobós.