Beszédkészség fejlesztés feladatai gyerekeknél

beszédkészség fejlesztés

A következőkben a beszédkészség fejlesztésről olvashattok. Kevésbé beszédes vagy hibásan beszélő gyermekeknél érdemes ezeket a módszereket kipróbálni. Egyet azonban ne felejtsünk, probléma esetén kérjük ki szakember tanácsát.

Halandzsa

A különösen nehezen szóra bírható gyerekekkel ajánlott ezzel a játékkal próbálkozni, mellyel „szóra bírhatóak”. Az a feladat, hogy amit szeretnének társuknak elmondani, halandzsanyelven tegyék azt és így értessék meg magukat egymással. Értelmes mondatokat tilos mondaniuk.

Félmondatos játék

Körben ülnek a gyerekek és sorban haladnak, fél-fél mondatokkal. Egyikük megkezd egy mondatot, a másikuk befejezi. Ezután a mondat befejezője kezd egyet, és egy harmadik fejezi azt be és így tovább. Ebben a játékban nem fontos, hogy teljesen értelmes mondatok szülessenek, a lényeg az, hogy a mondatot befejezzék.

Szónoki beszéd

Tizenéves gyerekeket már rá lehet bírni, hogy valamely számukra izgalmas, érdekes témában előadást készítsenek, azaz agitatív beszédet tartsanak.

Bábjáték

Mindig, minden alkalommal azonnal elővehető módszer, még igazi báb sem kell hozzá, bármelyik tárgyat „átlelkesíthetjük”, s mögéje bújva – még akkor is, ha nincs paraván, csak egy kézre húzott barna papírzacskó jelzi, hogy nem a játékos beszél, hanem a figura – hamarabb születik meg a szó.

Hangzó pantomim

Ez a gyakorlat a némajátékból való átvezetést segítő játék. Legyünk például robotok, s szaggatottan, mozgásunkat kísérve lassan beszéljünk! Legyünk most párok, akik közül az egyik mozog, a másik beszél helyette.

beszédkészség fejlesztés

Csoportos interjú

Körben ülünk. A csoport egyik tagját kérdezik a többiek. A játékosok sorban egymás után kérdéseket tesznek fel neki, amelyekre rögtön válaszolnia kell. (A rögtön a tempó miatt fontos, ha lassan jönnek a válaszok, a játék unalmassá válhat. Egyébként nyilván nem kötelező a válaszadás.) Ügyeljünk arra, hogy a feltett kérdések személyes közlésekre teremtsenek lehetőséget. Csak a kérdezőt valóban érdeklő kérdést szabad feltenni. Ne azért kérdezzünk, mert éppen sorra kerültünk! Vigyázzunk, kérdésekkel is sérthetjük, bánthatjuk társainkat, kerüljük ezt a játék során!

Hotelportás

Külföldön vagyunk egy szállodában. Valamilyen oknál fogva (például rekedtség miatt) képtelenek vagyunk megszólalni, pedig nagyon fontos dolgot kellene közölnünk a portással. Ezt csak mímes eszközökkel tolmácsolhatjuk, tehát beszéd nélkül kell a portás tudtára adni közlendőnket. A portás (õ beszélhet) kérdéseit értjük, megjegyzéseire is tudunk reagálni, például gesztusokkal, mimikával helyben hagyhatjuk a jó válaszrészeket. A megoldandó feladatokat, amit el kell magyarázni a portásnak, kijelölheti a játékvezető például előzetesen megírt cédulák közül húz a vendég, de akár a többiek, az éppen nem játszók is adhatják. Figyelem! Ezt a játékot tanácsos úgy játszani, hogy első alkalommal a vezető vállalja a hotelportás szerepét pozitív mintát adva saját játékával.

A herceg úrfi vizsgája

Ketten játsszák egyikük az udvari tanító, másikuk a herceg úrfi szerepét. Az udvari tanító (fejét veszik, ha kiderül, hogy meglehetősen gyenge elmével rendelkező tanítványa semmit nem tud) csak rendkívül egyszerű kérdéseket mer feltenni, de a hercegecske ezekre is roppant 12 nagy ostobaságokat válaszol (nem véletlenül, hiszen a herceg úrfi szerepét alakító játékos feladata az, hogy minél jobban próbára tegye tanárát). A tanár mit tehet? Igyekszik logikusan megmagyarázni, hogy tanítványa válasza nem rossz, sőt jó, voltaképpen kitűnő, teljesen újszerű, mondhatni forradalmi stb.

Körmese

A játék során minden résztvevő, egy-egy nyomdakész mondatot mond, és így az első megszólalótól az utolsóig kerek történetet kell kialakítani. Sokszor megesik, hogy a fordulat sehogy sem akar bekövetkezni, és a mese elképesztően unalmas és lapos lesz. Hívjuk fel ilyenkor a figyelmet az „egyszer csak”, a „de akkor”, az „ám ugyanakkor” s egyéb hasonló funkciójú kötések varázserejére.

Reklámkészítés

Minden korosztálynak javasolható játék, csupán ügyesen kell kiválasztani, mit reklámoztatunk. Lehet a feladat egy fogkrém, egy ruhaféle, egy hivatal, egy üzem reklámja, de lehet reklámozni például a marslakókat, a csoport valamelyik tagját; az a fontos, hogy a játék jó szerkezetű, ötletes, jó ritmusú, gördülékenyen kivitelezett legyen.

Beszédkészség fejlesztés gyerekkorban

A későbbi problémák elkerülése végett, jobb, ha idejében nekiállunk a beszédkészség fejlesztésnek gyermekünknél. Sok picire jellemző, hogy nehezen és akadozva tanulgatja a csak az új szavakat, szótagokat. A szülők feladata az, hogy idejében észrevegyék, ha a gyermekkel nehezen fejlődik. Vannak elérhető szakemberek a beszédkészség fejlesztés területén.

Bubernik Eszter: Drámajátékokugyesgyerek.hu/fejleszto-jatekok-1/beszedkeszseget-fejleszto-jatekok.html