Az állati eredetű élelmiszerek aktív komponensei L-karnitin és Q10

raw-meat-1.jpg

L- karnitin
Az L-karnitin egyik legfontosabb funkciója a hosszúláncú, szabad zsírsavak oxidációja. Olyan működési folyamat, amely a mitochondriumokon, a sejt "erőművén" belül zajlik le. Az L-karnitin szállítóanyagként működik, amely a szabad zsírsavakat a mitokondriumokba szállítja, ahol ezek a bétaoxidáció révén energiává alakulnak át. A vázizomsejtek, mindenekelőtt a szívizom függnek ettől a mechanizmustól, mint metabolikus energianyújtás forrásától.

Ezen túlmenően az L-karnitin további fontos funkciókkal rendelkezik:
- a közvetítő láncú zsírsavak oxidációja,
- a zsírsavak oxidációja a peroxiszómákban,
- az egyensúly fenntartása a lekötött és a szabad A-koenzimek között, a zsírsavelégetés optimálása céljából,
- az A-acylkoenzim mérgezőkoncentrációjának kiküszöbölése,
- energiatermelés ketontestekből és piruvátból, miáltal a teherbírási határ nő,
- a vér ammónium szintjének szabályozása (Krahenbuhl, 1995).

A táplálékok közül az állati eredetű táplálékok tartalmaznak nagyobb mennyiségben L-karnitint. Ezen belül is az úgynevezett vörös húsok, mint például a kecske, a juh, és a marhahús L-karnitin tartalma a legmagasabb. L-karnitin tartalmuk a húsban 300 és 2100 mg/kg között változik. A fehér húsok L-karnitin tartalma 100 mg/kg érték körül van. A növényi eredetű táplálékok viszont legfeljebb 30 mg/kg értékben tartalmaznak L-karnitint (Taylor, 2001). Számos L-karnitin tartalmú táplálékkiegészítő létezik itthon és külföldön egyaránt.

Koenzim Q10
1957-ben a KoQ10-et először izolálta marhaszív mitokondriumából Dr. F. Crane az Amerikai Egyesült Államokban, míg hatásmechanizmusa felderítéséért Dr. Mitchell 1978-ban Nobel-díjat kapott. A koenzim Q10 (KoQ10) vitaminszerű vegyület. Az ubikinonok közé tartozik, melyek zsíroldékony vegyületek, és fontos szerepet töltenek be az elektrontranszportban és a mitokondriumokban zajló energiatermelésben. A koenzim Q10 kiemelkedő jelentőségű a sejtszintű energiatermelésben. Gyakorlatilag az emberi szervezet szinte minden egyes sejtjében megtalálható, potenciális antioxidáns, a szabadgyökök szöveteket és sejtkomponenseket károsító hatása elleni védelem hatékony fegyvere.
A koenzim Q10 hatásai az emberi szervezetre:
- megnöveli a szervezet energiaszintjét
- kisebb mértékű fáradtságérzés
- jobb szívizomfunkció
- nagyobb munkabírás
- általános közérzet javulása
- kardiomiopátiás betegeknél a tünetek jelentős mérséklése
- magas vérnyomásra csökkentése

Állati belsőségek, szójaolaj, szardínia, földimogyoró, szarvasmarhából készült fogások fogyasztásával a megfelelőKoQ10-bevitel egy része már biztosított (Balch, 1990).

Lipolsav
Az alfa-lipolsav az egyik legerősebb, univerzális antioxidáns, mely megvédi sejtjeinket a pusztulástól. A lipolsav képes még a többi ismert antioxidánst is erősíteni. Az alfa-liponsav (ALA) emellett vércukorszint szabályozó hatása miatt hasznos diéta alatt és karnitin szedése során is. Az ALA a glükóz ATP-vé alakításához szükséges egyik enzim, ami az emberi szervezetben termelődik, de megtalálható a burgonyában, a répában, a jamszgyökérben, a batátában, a céklában és a vörös húsokban is. Ez az enzim önmagában is hatékony antioxidáns, képes más antioxidánsok regenerálására és hatékonyságuk növelésére is. A kutatások szerint az alfa-liponsav megóvja a vörös vérsejteket az oxidációtól és intenzív napozás után az UVA-sugárzás káros hatásaitól, míg más vizsgálatok alapján hatékony méregtelenítő anyag is, képes eltávolítani a szervezetből a kadmiumot, az ólmot és a higanyt, valamint kivonni a vérből a felesleges vasat és rezet. Az antioxidáns hatás eléréséhez szükséges napi adag 200-300 mg. A humán egészségügyben a cukorbetegség terápiája az a terület, ahol az ALA vezető szerepet játszik.
Az ALA-tartalmú adalékokat 30 éve használják a diabéteszes eredetű idegbántalmak gyógyítására. Javítja a vérkeringést és a distalis idegek állapotát, visszafordítja az idegek, a szemek és a szív diabéteszes eredetű károsodását. Hosszú távú alkalmazása elősegíti új fibrinszálak kialakulását is. További kutatások azt is kimutatták, hogy az ALA hatékony antihyperglykaemiáságens. Glükózszintcsökkentő és szabadgyök-ellenes hatása miatt széles körben alkalmazzák a diabéteszes komplikációk, pigmentdegenerációk, szürke hályog, idegbántalmak megelőzésére.

Illetve tegyünk még említést a Kolin-ról
Tulajdonképpen a B-komplex egy tagja, de nem sorolják a B-vitaminok közé, mivel nemcsak külső forrásból tud szervezetünk hozzájutni, hanem képes szintetizálni is azt. Legfontosabb hatásai az emberei szervezetre, hogy védi a májat: segít ellátni méregtelenítő feladatát, erős megterhelés esetén (alkohol, drog) valamelyest csökkenti a káros hatásokat, valamint megakadályozza zsírok lerakódását a szervben. Továbbá segíti a zsírégetést: fokozza a szervezet zsírfelhasználását, így diéta mellett támogathatja a zsírvesztést. (Különösen inozitollal.) Kolinnal nagyban csökkenthető az epekövek kialakulásának valószínűsége.

Q10

A q10 az Egyesült Államokban a harmadik legkelendőbb étrend-kiegészítőnek számít. A Q10 a ritka betegségek kezelésére szolgáló úgynevezett árva gyógyszerként engedélyezték a Huntington-szindróma és a mitokondriális citopátiák terápiájára. Ám a Q10 számos más területein is nagyon hasznos lehet, mint: rák, szívmegállás megelőzés, vérnyomás, fogágybetegségek, Parkinson-kór. Már csak ezért is hasznos is lehet a Q10 bevitele szerverünkbe, melynek ma már számos módja ismeretes.

forrás: Nagy János: A jövő élelmiszerei és az egészség