A K-vitamin hiány elkerülése

A K-vitamin pótlás


A K-vitamin hiány leggyakrabban az egyoldalú táplálkozás miatt alakul ki, következményei pedig elég súlyosak lehetnek: amellett, hogy a K-vitamin nagy szerepet játszik a véralvadásban, szoros összefüggésben áll fogak és a szív egészséges működésével is. Így hát valóban megéri odafigyelni táplálkozásunkra.

healthy-lifestyle-3.jpg
A két amerikai táplálkozáskutató, Harley és Marilyn Diamond nevéhez fűződő Testkontroll a 90-es években nagy sikert aratott világszerte. Az ő alapelvük, hogy délelőtt csak gyümölcsöt lehet enni és a szénhidrátot szét kell választani a fehérjétől. Akkor forradalmian újnak számított ez a módszer, és a mai napig is ez a legsikeresebb diéták egyike. A test állandóan az egészséget akarja elérni, így folyamatosan öntisztítást végez a mérgező salakanyagoktól. Nevezhetjük ezt természetes tisztaságnak. Természetes, mert nem befolyásolják mesterséges erők.


Csak akkor érezzük a megromlott egészségből származó problémákat (pl. súlyfelesleget, fájdalmat, feszültséget), ha megszegjük az élet természetes törvényeit. Amit megeszünk, hatással van az élet minőségére az időtartamára. Nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is rendkívül fontos, hogy mit mikor, és mit mivel, hogyan, milyen kombinációban, ételtársításban fogyasztunk el. Egészség csak egészséges életmóddal érhető el, ha nincs meg, életmódváltás szükséges. Diamondék szerint az emésztés sok energiát igénylő folyamat, így ezt az időszakot nagy víztartalmú gyümölcsök fogyasztásával kell áthidalni, nem szabad megzavarni a kiválasztást nagy energiájú ételek fogyasztásával, mert így nem tud a szervezet méregteleníteni. Mindennap veszünk magunkhoz táplálékot (felvétel), ezen ételeknek hasznosítható része szervezetünkbe felszívódik, és ott felhasználódik (be- épül), és végül megszabadulunk attól a résztől, amelyet nem használtunk fel (kiválasztás). Ezek a szakaszok meghatározott időközönként váltják egymást. Amire figyelnünk kell, hogy rendszeresen és szabályosan váltsák egymást.


Déltől este 8-ig van a felvétel (evés és emésztés); este 8-tól reggel 4-ig van a beépülés (felszívódás és felhasználás); reggel 4-től délig van a kiválasztás (a szervezet melléktermékeinek és az étel salakanyagainak eltávolítása a testből). Észrevették-e már, hogy mi történik, ha este későn esznek? Hogy érzik magukat másnap reggel? Ébredéskor szinte másnaposnak érezzük magunkat, nehezen mozgunk, gondolkodásunk lassú, és kedvetlenek vagyunk. Felborítottuk a test természetes ciklusát, így meg kell várni, hogy a kiválasztás ciklusa befejeződjön, ami azt jelenti, hogy legközelebb csak délután lesz érdemes étkeznünk, és így valójában eltolódik a ciklus. Az biztos, hogy a legnagyobb hangsúlyt a kiválasztási ciklusra kell tenni, főleg azoknak, akik túlsúllyal küzdenek. Ha már csak annyit teszünk, hogy időben támogatjuk a természetes ciklusainkat, akkor már megtettük az első lépést az egészséges táplálkozás tekintetében. Tehát ha testsúlyunkat szabályozni szeretnénk, akkor a fő alapelv, hogy megszabaduljunk a mérgező maradékoktól és a szükségtelen fölöslegtől.
Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző elkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket! Próbáljunk ki sokfélét, ne csak a megszokottat fogyasszuk! Így minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk. Kerüljük a zsíros ételeket, a sütéshez olajat (pl. kókuszolajat, mert nincs benne transzzsírsav, ami emeli a vér koleszterin szintjét), a süteményekhez margarint használjunk. Különösen az ülő és mozgásszegény életmódúaknak ajánlott! Korszerű, kíméletes elkészítési módokat alkalmazni, pl.: gőzben főzés, grillzacskóban, grillsütő- ben, alufóliában, teflonedényben, mikrohullámú sütőben sütés, cserépedényben, speciális párolóedényben párolás, sovány tejföllel, kefirrel történő habarás, hintés, diétás rántás (a megpirított liszthez adjuk az olajat, saját alapanyaggal sűrí- tés stb.)


Használjunk kevés sót, utólag ne sózzunk! Különösen a gyermekek ételeinek sózására figyeljünk, mert ekkor alakulnak ki az egész életre szóló ízlésbeli és étkezési szokások! Manapság egyre elterjedtebb a Himalája-só, amely kedvezően befolyásolja a szervezet élettani folyamatait. Hetente legfeljebb csak egyszer együnk édességet, süteményt főleg étkezések után, sohasem az étkezések között. Ha lehet, mézet használjunk vagy a mostanság elterjedt nyírfacukrot, ami nem okoz elhízást, nem károsítja fogakat, nem növeli az inzulint a vérben, nem okoz székrekedést, lúgosító, méregtelenítő hatású kristálycukorféleség. Feleslegesen ne fogyasszunk üdítőket, amelyek magas cukortartalmúak. Ha lehet, a cukrot gyümölcsök útján vigyük be. Rendszeresen, naponta többször fogyasszunk friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt! Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér! Mellőzzük a tésztákat és a rizst, inkább burgonyát és párolt zöldségeket fogyasszunk. A párolásnál figyeljünk, hogy ne túl hosszú ideig pároljunk! Naponta 4-5-ször étkezzünk! Egyenletesen osszuk el a napi táplálékmennyiséget!


Nyugodtan együnk, ne kapkodva, megfelelő körülményeket teremtve! Lehetőleg mindig azonos órában együnk! Legjobb a napi folyadékigényt (1,5-2 l) csapvízzel, ásványvízzel és/vagy gyümölcs-, gyógyteával, tejjel, tejes itallal, gyümölcsturmixokkal, magas gyümölcstartalmú gyümölcslével fedezni. Naponta fogyasszunk legalább fél liter tejet és tejtermékeket (pl. sajtokat, túrókat, kefirt, joghurtot)! Naponta fogyasszunk sovány húsfélét (baromfimell, comb, sovány sertés-, marhahús, édesvízi és tengeri hal, vadhús) és húskészítményt (sonka, zalai, párizsi, zöldséges baromfifelvágottak, pulykajava stb.)! Mindezek mellett fontos a rendszeres testmozgás és mellőzni a dohányzást és az alkoholfogyasztást!

nutritional-foods.jpg
K-vitamin hiány és pótlás


A K-vitamin pótlása nagyon fontos minden újszülöttnél, hiszen az ő bélflórájuk még igényli ezt. Emellett a K-vitamin bevitele erősen ajánlott súlyos májelégtelenségben, felszívódási zavarokban, a bélflóra károsodásakor, és tartós intravénás táplálás esetén. A K-vitamin hiány súlyos vérzékenységet okozhat, emellett pedig véralvadási zavarok is felléphetnek a beteg esetében. Túladagolásának viszont egészséges embereken nincsenek következményei.

A Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szakmai kiadványa: Egészséges táplálkozás