A folyadékpótlás fontossága

Már az enyhe kiszáradás következtében is romlik az érzékelés, nő a reakcióidő és csökken a koncentrációképesség. Különösen a nagy melegben ügyeljünk rá, hogy megfelelő legyen a folyadékpótlás, főleg ha az autós forgalom is megnövekszik.

Az Európai Hidratációs Intézet szakértői a vezetés közben fellépő fáradtság leküzdésére ezért azt javasolják, feltétlenül figyeljünk oda a folyadékpótlásra is. A megfelelő folyadékpótlás a testhőmérséklet szabályozásán kívül éberen tartja az elmét, és segíti az izmok és ízületek fizikai teljesítményének fenntartását.

Ezen az igen melegnek ígérkező hosszú hétvégén jelentős autóforgalomra lehet számítani. A zsúfolt autóutak még az átlagosnál is nagyobb figyelmet igényelnek a járművezetőktől. Ilyenkor biztonságunk érdekében még fokozottabban figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra, ha kocsiba ülünk.

Szakemberek szerint lényeges, hogy a sofőr megfelelően hidratált legyen, ugyanis minden az ő teljesítményétől és reakciójától függ. Ezért aki vezet, indulás előtt és az út során is folyamatosan pótolja a folyadékot vízzel vagy más italokkal, üdítőkkel, gyümölcslevekkel, teával vagy kávéval, esetleg izotóniás italokkal, az egyéni szükségletet figyelembe véve, személyre szabottan. A listából egyértelműen kizárható és tilos az alkoholos italok fogyasztása.

Azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak koffeintartalmú italokat, vezetés közben is ajánlott ezek fogyasztása, mivel a koffein segít az éberség fenntartásában” – teszi hozzá Antal Emese, dietetikus, az Európai Hidratációs Intézet tudományos munkatársa.